SUP-opslag en Statiegeld

SUP-opslag

Vanaf 1 Juli 2023 gelden er nieuwe Europese regels voor zogenaamde Single Use Plastics (SUP’s). Dit betekent dat er voor verpakkingsmaterialen die plastics bevatten er verplicht een SUP-opslag door ons in rekening moet worden gebracht.

Voor veel producten gebruiken we al jaren duurzame alternatieven zoals onze suikerriet frietbakjes. Hiervoor is dus geen SUP-opslag nodig. U betaald bij ons dus niet extra voor frietbakjes e.d. per 1 juli! Voor andere verpakkingen zoals saus-, ijs- en milkshakebekers zijn helaas geen goede alternatieven, daardoor zijn wij verplicht hiervoor een toeslag per verpakking in rekening te brengen. Wij brengen voor deze SUP-opslag het kleinst toegestane bedrag in rekening van € 0,05.

Vanuit de overheid wordt veel aandacht gelegd op het Bring-Your-Own concept wat inhoud dat klanten hun eigen bakje of pannetje meenemen voor het afhalen van friet en snacks. Dit is echter bij de Krab niet nodig en wij zijn het niet verplicht omdat we een gratis en duurzaam alternatief bieden voor plastic bakjes, namelijk onze plastic-vrije en composteerbare suikerrietbakjes (dit doen we overigens al 3 jaar).

Wij kunnen niet achter dit Bring-Your-Own-concept staan en volgen daarin de lijn van Branche Vereniging Profi. De frituursector is namelijk gebonden aan allerlei regels op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en kerntemperatuur bij overhandiging, zaken waarbij de verpakkingen een rol van betekenis spelen. Dit en ook de kwaliteit van het product kan niet voldoende geborgd worden bij eigen verpakkingen die worden meegebracht.

Meer informatie over dit overheidsbeleid vindt u op: https://minderwegwerpplastic.nl/

Statiegeld op blikken en petflessen

Op blikken en petflessen frisdrank zit een verplichte statiegeld regeling. Wij zijn verplicht deze door te rekenen en op de bon te vermelden. Inleveren van lege blikken en flesjes tegen statiegeld is bij ons helaas niet mogelijk aangezien wij hier niet de juiste logistieke en administratieve voorzieningen voor hebben. Inleveren kan bij alle supermarkten.